top of page
  • Réka Torma

Kérdezz felelek: Plágium, hivatkozások és miegymás

Updated: Dec 10, 2020



Öt igazán érdekes kérdést tettünk fel Martinnak a szerkesztők munkájával kapcsolatban, amikre nagyon izgalmas válaszokat kaptunk! Köszönjük, Martin!

Fogadjátok sok-sok szeretettel:


-A fejezetek szövegeinek leadásával igencsak megnőtt a szerkesztőségi csapatra nehezedő teher. Hogy viselitek a sok munkát, milyen a hangulat a csoportban?


-Igen, a szövegek beérkezésével kezdődött csak el igazán a mi feladatunk. Az előzetes tervezésnek, munkamegosztásnak köszönhetően azt mondhatom, hogy a csoporton belül nagy az összhang, mindenki tisztában van a feladataival, támogatjuk egymást. Adott esetben, ha valakinek sűrűsödik a munka/nehézségei vannak, a többiek besegítenek.


-Úgy tudjuk, minden fejezetet lefuttattok egy plágium-ellenőrző szoftveren, ezáltal biztosítva azok eredetiségét. Melyik szoftverre esett a választásotok és miért?


-A szövegegyezés elkerülése végett az Urkund plágium-ellenőrző szoftvert hívjuk segítségül. Előzetesen felmértük az online rendelkezésre álló kínálatot, azonban tudomásunkra jutott, hogy az egyetem biztosítani tudja számunkra a szakdolgozatok ellenőrzésénél használt programot, ez az Urkund. Úgyhogy a döntés meghozatalánál a megbízhatóságot, költséghatékonyságot vettük figyelembe.


-A fejezetek javítása során mi a legnagyobb kihívás, amivel szembesültök?


-Talán a legnagyobb kihívást az idő szűkössége jelenti számunkra. Minél gyorsabban és pontosabban kell végrehajtanunk a szövegek javítását, hogy továbbadhassuk a layout csapatnak formázásra.


-A hivatkozással sokaknak meggyűlik a bajuk az egyetemi beadandók során és szakdolgozatíráskor is. Milyen módszereket tudsz javasolni ennek megkönnyítésére?


-Egyetemi környezetben, legalábbis a Corvinuson mindenképpen az APA hivatkozási formát használjuk. A legkézenfekvőbb tanács, amit a szerkesztői csapat nevében adhatok, hogy már a szöveg írása közben illesszük be a szövegközi hivatkozásokat, továbbá aktualizáljuk a dolgozat végi hivatkozásjegyzéket. Ezzel nagyon sok utólagos munkától kímélhetjük meg magunkat. Ha pedig nem vagyunk biztosak benne, hogy egy adott forrástípust hogyan hivatkozzunk le, a biztonság kedvéért keressünk rá az interneten. Számos oldalon konkrét példákkal illusztrálják az egyes típusokhoz tartozó eljárási módot.


-Gondolom, mostanra már sikerült több szövegbe is beleolvasnod. Összességében mi a véleményed a készülő könyvről, hasznos lehet az emberek számára?


-Amellett, hogy bizonyos szövegek javítását én végzem, így alaposabb rálátásom van rájuk, a többi szövegbe is volt alkalmam belenézni. Összességében azt mondhatom, hogy egy nagyon mai, aktuális kiadvány van készülőben. Még a folyamat elején azt kértük az író csoportoktól, hogy fogalmazzanak meg konkrét tippeket a szöveg során, és szemléltessék egy esettanulmányban a fejezet tartalmát. Véleményem szerint, az említett elemek nagy mértékben hozzájárulnak az elméletek hasznosíthatóságához, közérthetőségéhez.

bottom of page